+420 720 032 131

  • Chci dělat něco jinýho

    claim01
  • Najděte nám techniky

    claim4
  • Každý umíme něco jinýho

    claim05
  • Přišel jsem o řidičák

    claim04
  • Najděte nám talenty

    claim02

Blog

Personální audit jako cesta k úsporám mzdových prostředků

23. 03. 2020

PhDr. Daniela Čajánková

Dnes je jasné, že bude nutné hledat úspory. Ty se budou samozřejmě týkat i mzdových prostředků. Je lepší snížit mzdu všem, očekávat, že zaměstnanci situaci pochopí? Nebo se raději rozejít s těmi, které máme navíc či se úplně neosvědčili?

Je možné snadno poznat produktivitu jednotlivců v týmech?

Někde ano a někde ne. Malé firmy kolem 10 zaměstnanců mají celkem dobrý přehled o práci jednotlivců. Vědí, jaké má kdo kapacity, co přesně dělá. Často jsou personálně poddimenzované a tak se musí každý ze zaměstnanců dost ohánět, aby své úkoly zvládl. Na každého je hodně vidět.

Horší je to ve větších týmech. V nich mohou být jednotlivci, kteří nepodají plný výkon, nemají co dělat nebo jen práci od sebe odklánějí. Přesto jsou zaplacení stejně, jako ti vytížení nebo ti, kteří udělají i práci za ně. V této problematice máme velmi dobré zkušenosti s personálními nebo organizačními audity, které dokáží organizaci práce a vytíženost jednotlivců dobře rozkrýt.

Zjistí nejen detailní pohled na konkrétní pracovní náplň zaměstnance, ale dokáží rozpoznat naplněnost jejich pracovních kapacit. Výsledkem jsou návrhy na úspory lidí v týmu, organizační přesuny činností a na změny, které vedou k lepší dělbě práce v týmech.

Máte-li pochybnosti, zda jsou lidé ve vaší firmě nebo v některých týmech vytížení, personální či organizační audit je velmi šikovný nástroj, jak zjistit pravý stav. Může vám i pomoci nalézt finanční úspory mzdových prostředků.

Přehled